Съвети за стартиране на нов аквариум без риби

 

Преди да прочетете тази статия, е добре да се запознаете с азотния цикъл.

 

Когато начинаещите акваристи за пръв път се сблъскат с концепцията за азотния цикъл, у тях винаги възникват доста въпроси. Най-важният от тях обаче е чисто практически - как да създадем този азотен цикъл в аквариума си, за да можем да отглеждаме рибите си, без да рискуваме да ги отровим. Целта на тази статия е да ви помогне да използвате най-бързите и прости методи за формиране на азотен цикъл, без да използвате за целта "жертвени" риби.

Ще се опитам обаче и да обяснявам защо е нужна дадена стъпка - в това хоби сме се наслушали на тайнствени рецепти без обяснения от типа на легендите за старата аквариумна вода. Неразбирането е и една от причините много начинаещи да се отказват от хобито. Е, тези времена отминаха.

Нека започнем с най-важното - целта на цялото упражнение е да се създаде в аквариума достатъчно голяма колония от полезни бактерии, които да се хранят с някои от остатъците от жизнената дейност на рибите и безгръбначните. Без тези бактерии рибите ви буквално ще се отровят и ще умрат. Просто и ясно. Нашата задача е да осигурим наличието на достатъчно бактерии, преди изобщо да сме сложили риба в аквариума.

За разлика от друг разпространен метод, при койт в аквариума отначало се пускат няколко издържливи риби, а след това постепенно и останалите, но задължително малко по малко, ако не използвате риби, имате едно голямо предимство - можете да пуснете всички риби наведнъж. Всеки, който е гледал африкански цихлиди или други агресивни риби, може да се сети и сам защо това е толкова важно

Най-общо казано това, което ни трябва, са два типа бактерии - първите превръщат силно токсичния амоняк в нитрити, които са дори по-токсични, но не толкова увреждащи в дългосрочен план. Вторите пък превръщат нитритите в нитрати, които в малки количества не са опасни:

Амоняк -> Нитрити -> Нитрати

Принципно първото преобразуване, до нитрити, протича по-бързо от второто, това до нитрати. След като цикълът е формиран веднъж, нивото на нитратите трябва да се поддържа в допустими граници (най-общо под 40 ppm) чрез редовни частични смени на водата, поне когато става дума за аквариум, в който няма голямо количество растения - те ще ви помогнат да се освободите от нитратите, без да наблягате чак толкова на смяната на вода.

 

Но стига толкова теория - не това е целта на тази статия.

Ако аквариумът ви е съвсем нов, ето какви стъпки са нужни, преди да можете да пуснете в него мечтаните рибки:

 

 

 

 

 

Сега да кажем и няколко думи за самите бактерии. Те обитават повърхности. Това ще рече, че във водата има много малко от тях, огромното множество бактерии са захванати върху различните повърхности в аквариума. Това означава, че частичната смяна на водата по време на формиране на цикъла не е непременно нещо лошо. Обикновено тя не е нужна, но ако по някаква причина такава е необходима (сложили сте твърде много храна или сте предозирали амоняка), не се колебайте.

 

Трябв да споменем и pH. Бактериите, които преобразуват амоняк в нитрити, предпочитат по-високо pH (около 8,0), докато тези, преработващи нитрити в нитрати, се чувстват най-добре при малко по-ниско - около 7,3. Ако повишите pH твърде много, резултатът ще е увеличение на нитритите. Ако го понижите, ще попречите на преобразуването на амоняка. Ако ви се случи инцидент с pH (рязко понижаване до 6,0 или рязко увеличаване до 9,0 например), ще се наложи да направите частична смяна на водата. Някъде около тези стойности бактериите ще забавят изключително много метаболизма си и това може да доведе до отравяне на рибите ви.

През цялото време, докато чакате формирането на азотния цикъл, дръжте осветлението на аквариума изключено и се уверете, че до него не достига слънчева светлина. Сега той просто ПЛАЧЕ за бум на водорасли - има високи нива амоняк и постоянен приток на въглероден диоксид от околния въздух заради движението на повърхността. Достатъчно светлина и водата ще заприлича на крем-супа от грах! За разлика от водораслите, бактериите нямат нужда от източник на светлина, а преките слънчеви лъчи могат дори да забавят размножаването им. С две думи поддържайте тъмнина.

Сега вече имаме идеалната температура, постоянен източник на храна, достатъчно микроелементи, високи нива на кислород. Всичко е готово.

Когато видите, че нивото на амоняк спада под 1 ppm, увеличете го обратно до 3 -5 ppm. Вероятно в този момент във водата вече има голямо количество нитрити, защото бактериите, които ги превърщат в нитрати, са в неизгодната позиция да чакат храната си. Това няма как да се избегне, защото поне аз не знам за достъпен препарат, съдържащ достатъчно количество нитрити. Ако разполагахме с такъв, щяхме да можем да дозираме и нитритите заедно с амоняка още в началото и така да си спестим доста чакане. Но да се върнем в реалността.

Следете нивото на нитратите. Когато започнат да се покачват, изчакайте 5 - 7 дни и ако тогава са високи (над 10 ppm), направете голяма смяна на водата, за да ги намалите. Това няма да навреди на цикъла. Именно нитратите са най-добрият показател за това, че се движите в правилната посока.

Когато 1 - 2 ppm амоняк напълно се преобразуват в нитрат за по-малко от 24 часа, можете да направите голяма смяна на водата, за да сведете нитратите до ниво под 40 ppm (а още по-добре под 20). Сега вече трябва да нагласите температурата, така че тя да отговаря на нуждите на рибите, които ще отглеждате.

 

Тук вече мога само да ви кажа честито! Имате си аквариум с работещ азотен цикъл, в който без всякакъв риск от отравяне можете да пуснете новите му обитатели и да им се радвате дълго!

 

Автор: Боян Калинов

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg