Ancistrus sp.

Обикновен анциструс

 

 Ancistrus sp.

 

Латинско име

Ancistrus sp.

Популярно име

Обикновен анциструс

Група

Сомове

Семейство

Лорикариди (Loricariidae)

Местообитание, хабитат

Южноамерикански тропични реки

Приблизителен размер

женски - 12 см, мъжки - 15 с

Минимален размер на аквариума

50 л

Изисквания, температура

15 - 27 °С

Изисквания, обща твърдост

5 - 20 °

Изисквания, pH

5,8 - 7,8

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

Разпространение

Произлизат от тропичните реки на Южна Америка. Варират по размери, в естествени условия надхвърлят 10 см, като мъжките са малко по-едри от женските. Най-популярните разновидности са с размери от около 5 см, което ги прави идеално допълнение както за големите аквариуми, така и за значително по-малките. Тялото е тъмно, понякога почти черно, осеяно с многобройни светли петънца и точки, които са дали на анциструсите едно от популярните им имена. Перките са на тъмни и светли ивички. Характерно за тези риби е не само видоизмененият във вендуза устен отвор, а и наличието на голям брой шипообразни, понякога раздвоени на върха, израстъци по предната част на муцунката при половозрелите мъжки, рядко и при женските. Често срещани са и албиносите, както и форми с удължени перки. Анциструсите са като правило съвсем кротки и дори дружелюбни рибки, което ги прави идеални за аквариуми с много различни видове. Все пак ако не им бъде осигурено жизнено пространство, мъжките може да се бият по между си.

 

Отглеждане

Непретенциозни към характеристиките на водата. Понасят температури в границите 15 - 27 С, pH 5,8 - 7,8 и обща твърдост 5 - 19 dH. Необходима е обаче добра филтрация, както и наличието на подходящи места за криене.

 

Хранене

Анциструсите са по принцип всеядни, макар че основната част от храната им е от растителен произход. В аквариумни условия те се хранят преимуществено с водорасли от стените на съда, от дъното и подводните обекти, понякога и с мъртви животни, паднали на дъното. По-едрите екземпляри се нуждаят от допълнително хранене. Подходящи за целта са краставиците и някои сортове тиквички, които са по принцип добра добавка към менюто за тези риби. Те трябва обаче да бъдат закрепени за дъното, за да не изплуват, тъй като анциструсите никога не търсят храна по повърхността.

 

Размножаване

Определянето на пола при тези риби е сравнително лесно, за разлика от повечето други сомове. Зрелите мъжки винаги разполагат с голям брой дълги шипчета по муцуната, докато при женските - дори да ги има - те са значително по-къси. Освен това мъжките растат по-бързо и стават малко по-едри и по-широки от женските. Развъждането на анциструсите е сравнително лесно. За целта е необходимо единствено да им бъде осигурено скривалище, което рибите да сметнат за пещера - и най-обикновена PVC тръба по принцип върши работа, стига да е достатъчно голяма, за да могат анциструсите спокойно да влизат вътре. Веднъж намерила пази и "проветрява" с перките си, за да доставя на развиващите се яйца необходимия им кислород. Поради това родителите в никакъв случай не бива да се отделят от яйцата. Малките се излюпват след около 5 дни. pH на водата през това време трябва да е около 6,8.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg