Betta splendens

Бета спленденс

 

Betta splendens

 

Латинско име

Betta splendens

Популярно име

Бета спленденс

Група

Лабиринтови

Семейство

Белонтииди (Belontiidae)

Местообитание, хабитат

Азия - Тайланд, Индонезия,  Малайзия, Виетнам

Приблизителен размер

7 см

Минимален размер на аквариума

30 л

Изисквания, температура

24 - 30 °C

Изисквания, обща твърдост

4 - 20 °

Изисквания, pH

6,8 - 7,4

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Описание и отглеждане

Betta splendens имат невероятна окраска и големи воални плавници. Това ги прави едни от най-познатите риби в аквариумното хоби. Женските не са толкова оцветени и нямат толкова ярки цветове. Могат да се отглеждат на чифтове или на група. Чифтовете трябва да се гледат в поне 30 литров, а групата в поне 90 литров аквариум. На чифтовете осигурете укрития от растения или пещери. Когато се отглежда само един чифт, е възможно малки да оцелеят, стига да има достатъчно укрития. За най-добър резултат преместете чифта в отделен аквариум със слаба филтрация. Този вид бети понася почти всякакви параметри на водата, стига тя да е добре филтрирана и чиста.

 

Разпространение

Натуралният хабитат на тези риби са плитките води на реките в Тайланд, Индонезия, Малайзия, Виетнам, както и в южната част на Китай. Това са тропични области, водата е топла, с температура над 26 °C. Ако водата в аквариума падне под 24 °C, рибите стават апатични и губят жизнен тонус. Това е една от причините някои опитни акваристи да не приемат отглеждането им в малък съд заради липсата на място за нагревател.

Както всички лабиринтови риби, бетите има респираторен (лабиринтов) орган, който им позволява да дишат въздух директно от повърхността. Поради тази причина трябва да се премахнат всички прегради, които биха им попречили да имат свободен достъп до атмосферата.

Оптималната вода за отглеждането на здрава бета е мека и топла. pH трябва да бъде между 6,8 и 7,4. Водното течение трябва да е сведено до минимум, което ще рече, че вътрешни филтри и помпи не са подходящи, особено ако се гледат в малки аквариуми. Могат да се отглеждат в общ аквариум, ако параметрите отговарят на изискванията. Трябва да се подберат риби които, не хапят воалните им плавници.

 

ВНИМАНИЕ!!!

Тези риби имат силно изразена вътревидова агресия. Трябва да се отглежда само по един мъжки в аквариум, освен ако има някаква преграда между тях. При наличие на повече от една мъжка риба обикновено двубоите не закъсняват и завършват с фатален край за едната или двете рибки! При женските няма толкова изразена агресия и затова могат да се отглеждат в един аквариум.

 

Хранене

В природата бетите се хранят преди всичко с насекоми и с техните личинки. Устата им е обърната нагоре, което спомага за улавянето на насекоми, паднали във водата. Техният храносмилатален тракт е значително по-къс от този на растителноядните риби риби. По тази причина живата храна е идеалната за тях. Въпреки всичко в аквариумни условия лесно се приучават да приемат суха и замразена храна.

 

Размножаване

Бетите имат сравнително кратък живот. Опитни развъдчици споделят, че най-добрата възраст за развъждане е около една година. Както повечето лабиринтови, те правят гнездо от въздушни мехурчета и нямат нужда от голям съд или някакви по-специални условия. Подходящ е гол аквариум без грунд с обем около 30 литра. Трябва да се оформят някакви укрития за женската, защото по време на ухажването мъжкият е доста груб. Дори и с укрития женската пак може да изгуби част от плавниците си. Когато са готови да хвърлят хайвера си, рибите показват много по-ярко оцветяване. Започват да се движат около направеното вече гнездо. Мъжкият се увива около женската и я преобръща (снимка 2). Женската хвърля своя хайвер, след което мъжкият го опложда веднага. Плуващите яйца се слагат в гнездото. След това е добре женската да отдели от гледна точка на нейната безопасност. Малките се излюпват след ден - два и обикновено започват да плуват на третия ден. Тогава се отделя и бащата. Захранват се с инфузория, новоизлюпена артемия или специализирана прахова храна за новоизлюпени рибки. Хранете често и по малко. Неизядената храна отстранете, защото водата ще се замърси бързо, което ще има фатален край за малките рибки.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg