Chanda ranga

Стъклен костур (Чанда ранга)

 

Chanda ranga Chanda ranga Chanda ranga

 

Латинско име

Chanda ranga

Популярно име

Стъклен костур (Чанда ранга)

Група

Бракични риби

Семейство

Амбасиди (Ambassidae)

Местообитание, хабитат

Австралия и Азия - Бирма, Индия, Тайланд

Приблизителен размер

до 7 см

Минимален размер на аквариума

90 литра

Изисквания, температура

20 - 26 °C

Изисквания, обща твърдост

8 - 20 °

Изисквания, pH

7,3 - 7,5

Тип вода

сладка, бракична

Ниво на трудност

средно

 

Видът е описан от Хамилтън ((Hamilton), 1822

Описание

Тези рибки имат странично сплеснато овално тяло. Челото е леко вдлъбнато. Перките и тялото им са почти прозрачни. Мъжкия има по краищата на перките светло синя ивица. (Виж снимка 3). В зависимост от локацията, някой риби имат и по-голяма пигментация от другите.

 

Хранене

Предпочитат жива храна. Някой диво уловени екземпляри отказват каквато и да е суха храна. Повечето обаче свикват, но въпреки всичко трябва да им се осигурява голямо количество жива както и замръзена храна. Артемия, тубифекс, дафня или хирономус са за предпочитане.

 

Отглеждане

Тези риби не са за начинаещи. Могат да живеят в сладка вода но се чувстват и развиват най-добре в бракична. Въпреки, че не са много бързи Chanda ranga трябва да бъдат настанени в съд, минимум 90 литра. Група от 8 - 10 бройки са достатъчни за този обем. Трябва да се оформят места за криене от камъни, корени и растения, които толерират бракична вода. Оставете им свободно място за плуване на преден план. По принцип са мирни рибки и съжителстват успешно с други такива, които имат подобни изисквания. В размножителният период стават агресивни, пазейки територията си. Обикновенно живеят по 2-3 години.

 

Размножаване

Размножаването им не е особенно трудно. Chanda ranga са яйцеполагащи. Повишаването на температурата до 28 - 29 °C и директна, слънчева светлина стимулира започването на процеса. Хвърлят хайвера си из целия аквариум. Яйцата са много малки и се закачат по растенията или в грунда. Веднъж хвърлили, родителите трябва да се отделят за да не изядат хайвера си.

Отглеждането на малките за съжаление е много трудно, защото много трудно се захранват. Те никога не гонят храната си. Ядат само ако е точно пред устата им. Затова се използва малък аквариум и слаба аерация за да може да върти храната постоянно.

 

Chanda ranga ВНИМАНИЕ!

В азиатските ферми инжектират този вид с боя правейки ги да изглеждат "ефектни".

Доколко това е така и доколко това е правилно, всеки може сам да прецени. След не повече от 2 месеца, от боята не остава нищо и рибите пак придобиват естествения си вид.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg