Corydoras paleatus

Коридорас палеатус

 

Corydoras paleatusCorydoras paleatusCorydoras paleatus

 

Латинско име

Corydoras paleatus

Популярно име

Коридорас палеатус

Група

Сомове

Семейство

Калихтиди (Callichthyidae)

Местообитание, хабитат

Бразилия, Уругвай, Парагвай, Аржентина

Приблизителен размер

7,5 см

Минимален размер на аквариума

40 л / 40 см

Изисквания, температура

15 - 25 °С

Изисквания, обща твърдост

2 - 30 °

Изисквания, pH

6,0 - 7,5

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

Видът е описан от Дженинс (Jenyns), 1842

 

Разпространение, особености

Един от най-разпространените видове коридораси. Обитава малки езера в района на Буенос Айрес, Аржентина и Рио Парана, Бразилия, района на река Ла Плата, Монтевидео, Уругвай, Парагвай. Тялото е сиво - златисто, изпъстрено с многобройни тъмни петна, коремът е светъл, перките са сиви с редове по-тъмни петънца. Среща се и албиносна форма. На размер достига 7,5 см, женската е малко по-едра. Чувства се добре в аквариум в група, като съотношението мъжки / женски е добре да бъде 2:1.

Съвместим с много ридове риби с изключение на агресивни едри цихлиди, добър избор за начинаещи акваристи, както и за първи обитатели на нов аквариум.

 

Отглеждане

Необходимите параметри на водата са температура 21 – 27 °С, pH 6,5 - 7,5, обща твърдост 2 - 30 dGH. За предпочитане е да се поддържа около 24 °С температура и до умерено течение на водата. Препоръчително е в аквариума да има сенчесто място, където да могат да се крият, независимо дали ще е под камък, дърво или просто в основата на високи растения. Идеален субстрат за коридорасите е пясъкът, но могат да живеят и на грунд.

 

Хранене

В природата са всеядни. В аквариумни улсовия приемат всякакви храни с подходящи размери, включително живи.

 

Размножаване

Отгледаните в плен риби се размножават лесно, макар че някои разновидности са малко по-трудни. Една женска може да живее с един или двама полово зрели мъжки. Хвърлянето на хайвера се провокира от значителен спад в температурата на водата. За целта в продължение на един - два часа се сменят 30-40% от водата в аквариума (при начална температура 21 °С), докато температурата спадне до 16 °С. Яйцата се прикрепват към растения или към стените на аквариума и се излюпват след 3 - 4 дни. Смята се за безопасно родителите да се държат при яйцата, стига да са нахранени добре, макар че някои акваристи предпочитат да ги отделят. През първите няколко дни от живота си малките се хранят с предварително изкисната стрита на прах суха храна. След първите 3 - 4 дни към храната могат да се добавят малки количества новоизлюпена артемия за по-бърз растеж. Малките придобиват разцветката на възрастните риби за около 9 седмици.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg