Danio (Brachydanio) rerio

Danio (Brachydanio) rerio

Данио рерио

 

Латинско име

Danio (Brachydanio) rerio

Популярно име

Данио рерио

Група

Данио

Семейство

Шаранови (Cyprinidae)

Местообитание, хабитат

Индия

Приблизителен размер

6 см

Минимален размер на аквариума

80 см

Изисквания, температура

18 - 25 °С

Изисквания, обща твърдост

5 - 15 °

Изисквания, pH

6,5 - 7,5

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

много лесно

 

Описание

Това е много популярна пасажна риба за общ аквариум. Забележителна e със сребристото си или златисто оцветяване. Покрита е от главата до опашката с ярки синьо-лилави линии. Чрез селекция са създадени разновидности албинос, а също и такава с дълги перки и воални опашки. Естественият вид е доста издръжлив, но останалите са много по-чувствителни. При температура извън диапазона 22 - 25 °С стават податливи на инфекции. Не гледайте воалноопашати или тези с дълги перки заедно с видове, които имат навика да хапят перки. Мъжките са по-тънки от женските (снимка 2)

 

Отглеждане

За отглеждането на Danio rerio е необходим аквариум с дължина поне 80 см и с много свободно място за плуване. Отстрани се залесява добре. Наличието на някакви плуващи растения се приема добре. Това са стадни рибки и трябва да са в пасаж от поне 5 - 8 екземпляра.

 

Хранене

Тези риби са всеядни.

 

Размножаване

За да ги развъждате, ви трябва голям, добре залесен аквариум с по-нисък воден стълб и температура около 25 °С. Необходима е честа смяна на водата, а също и добра филтрация. Направете така, че за по час - два на ден върху съда да попада директна слънчева светлина. Поставете в аквариума първо женската, а след няколко дни и мъжкия. Чифтът трябва да е подбран предварително, защото обикновено не се чифтосват на случаен принцип. Женската снася около 500 яйца, които разхвърля из растенията. След това трябва да отделите родителите. Малките се излюпват след 2-3 дни.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg