Erpetoichthys calabaricus

Риба-въже

 

Erpetoichthys calabaricusErpetoichthys calabaricusErpetoichthys calabaricus

 

Латинско име

Erpetoichthys calabaricus

Популярно име

Риба-въже

Група

Други

Семейство

Полиптериди (Polypteridae)

Местообитание, хабитат

Западна Африка

Приблизителен размер

30 - 50 см. в аквариум

Минимален размер на аквариума

540 л

Изисквания, температура

23 - 30 °C

Изисквания, обща твърдост

5 - 20 °

Изисквания, pH

6.0-7.5

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

средно, лесно

 

Видът е описан от Смит (J. A. Smith), 1865

Местообитание

 

Широко разпространена в Западна Африка,Демократична Република Конго, Ангола, Нигерия, Камерун, Екваториална Гвинея, Бенин.

Обикновено обитава плитки, с гъста растителност води.

 

Отглеждане

Предпочита гъсто залесени аквариуми с много укрития от камъни и корени. Лесно изкача от аквариума, затова го оборудвайте с плътен капак. Отглеждайте с други големи риби. Всяка малка, която може да се събере в устата и ще бъде изядена. Иначе са миролюбиви, могат да бъдат отглеждани в група от 3-5 броя, тъй като не са териториални.

 

Хранене

Erpetoichthys calabaricus сахищници и обикновено трудно приемат сухи храни в аквариум, но някои екземпляри все пак се научават на гранулирана храна. Най-подходящите варианти са местни, живи или замразени храни като скариди, земни червеи, миди и др.

 

Размножаване

Не са развъждани в аквариуми.

Мъжката риба има 12-14 лъчи на гръбната перка, а при жените има само 9-12. Аналната перка на мъжкия набъбва и се сгъстява.

 

Интересно

Erpetoichthys calabaricus разчита на изостреното си обоняние за намирането на храна. Плавателния им мехур е разделен на 2 части, от които дясната е значително по-голяма. Този орган помага на рибата да диша и означава, че може да оцелее без вода за известно време, при условие че се държи на влага. И обратно тази риба може буквално да се удави, ако е отказан достъп до атмосферния въздух. Младите Erpetoichthys calabaricus имат външни хриле, както polypterus, които изчезват с порастването им.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg