Gymnocorymbus ternetzi

Тернеция

 

Gymnocorymbus ternetziGymnocorymbus ternetziGymnocorymbus ternetzi

 

Латинско име

Gymnocorymbus ternetzi

Популярно име

Тернеция

Група

Тетри

Семейство

Харацинови (Characinidae)

Местообитание, хабитат

Южна Америка - Парагвай, Бразилия, Боливия и Аржентина

Приблизителен размер

6 см

Минимален размер на аквариума

40 л

Изисквания, температура

22 - 28 °C

Изисквания, обща твърдост

2 - 15 °

Изисквания, pH

5,8 - 8,5

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1895

Местообитание

Естественото местообитание на тази риба са езерата и бавно течащите реки на Парагвай, Бразилия, Боливия и Аржентина, реките Мато Гросо, Рио Парагвай, Рио Негро и Рио Гуапоре.

 

Описание

Тернецията е една от най-известните представители на тетрите в аквариумното хоби. Лесно се разпознава по отличителните издължени гръбни и анални перки. По силно странично компресираното си тяло имат черни вертикални ивици. Съществуват доста хибриди с по-дълги перки и различна окраска (снимка 2).

 

Отглеждане

Gymnocorymbus ternetzi са миролюбиви стадни рибки. Добре е да се отглеждат в група от поне 5 - 6 рибки. Подходящи са за общ аквариум. Понякога обичат да "подръпват" дългите перки на по-бавни от тях рибки, като например бетите. Тези рибки нямат проблеми с аклиматизацията към различни параметри на водата. Могат безпроблемно да живеят и да се развъждат както в мека и кисела, така и в твърда и алкална вода. Аквариумът трябва да е поне 40 литра и да е добре залесен. Ако искате цветовете да изпъкнат по-добре, приглушете светлината и използвайте не много ярък грунд.

 

Хранене

Тернециите са всеядни. Приемат с удоволствие суха, замразена и жива храна (хирономус, артемия). Най-добре е да се редуват различните видове, а също така понякога да се дава и храна на растителна основа като спирулина.

 

Размножаване

Половият диморфизъм не е ясно изразен. Да се различат мъжка от женска е почти невъзможно. Това прави развъждането при тези риби трудно. Сложете група от няколко тернеции в развъден аквариум с обем около 40 литра и с воден стълб 30 см. На дъното поставете мрежа или дребни растения като явански мъх. Повишете температурата на водата до 28 ºС. Женските разхвърлят яйцата по дъното, след което родителите трябва да се преместят, защото в противен случай ще си изядат хайвера. Малките се излюпват след 24 часа. Захранват се с инфузория, а след няколко дена и с новоизлюпена артемия.

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg