Heros severus

Северум

 

Heros severusHeros severusHeros severus

 

Латинско име

Heros severus

Популярно име

Северум

Група

Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка

Семейство

Цихлиди (Cichlidae)

Местообитание, хабитат

Южна Америка - басейните на Амазонка, Ориноко, Рио Негро

Приблизителен размер

20 см

Минимален размер на аквариума

200 л

Изисквания, температура

24 - 28 °C

Изисквания, обща твърдост

2 - 15 °

Изисквания, pH

6,0 – 7,5

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

средно

 

Видът е описан от Хекел (Heckel), 1840

 

Синоними

Cichlasoma severum

 

Описание

Тялото е странично сплескано и сравнително високо, с овална форма. Гръбната и аналната перки са издължени назад към опашката.

Има три цветни разновидности – зелена (снимка 1 и 3), златна (снимка 2) и “ тюркоаз”. При зелената основната окраска е сребриста със зелен нюанс, а по височина на тялото преминават 8 - 9 вертикални черни ивици, които с възрастта избледняват. Златната разновидност е жълто - оранжево оцветяване, кормената и аналната перки могат да са червени, а тъмните ивици понякога са практически незабележими.

Ирисът на очите е ярко червен и при двете разновидности.

На размер Herosseverus достигат 20 см.

Обикновено мъжките имат по-издължени перки.

 

Разпространение

Видът се среща в Южна Америка – в басейна на река Ориноко, особено в горното й течение в Колумбия и Венецуале, както и в басейна на Амазонка и Рио Негро.

 

Поведение и отглеждане

Северумът е не много агресивна южноамериканска цихлида. Осигурете й аквариум с достатъчен обем - минимум 200 литра, а ако искате да се размножава, дори повече. В аквариума трябва да има множество укрития от корени и камъни, както и растения, но в предната му част северумът трябва да разполага с достатъчно място за плуване. Не разчитайте да поддържате богато залесен аквариум – тези риби ще унищожат повечето растения. Водата трябва да е с кисело до неутрално pH (6 – 7,5) с температура между 24 и 28 °C и твърдост в диапазона от 2 до 15 °.

Може да съжителства с други средно агресивни южноамерикански цихлиди с подобни размери, а също и с достатъчно издръжливи сомове. Ще изяде всяка по-малка рибка (като живородка например) в аквариума, затова й осигурете подходящи по размер съседи. Сравнително срамежлива е, затова не е добре да се отглежда с твърде активни риби.

 

 

Хранене

С готовност приемат замразена и суха храна, гранули, също и пресни зеленчуци (грах – стискат зърната, изяждат съдържанието и плюят люспата), маруля и броколи.

 

Размножаване

Северумите образуват двойки за цял живот. Най-лесно ще се сдобиете с такава, ако вземете 6-7 малки рибки и ги гледате, докато не се формира двойка, а след това отстраните излишните. Понякога обаче това може да е много трудно – тези рибки не образуват двойки с желание, както други южноамерикански цихлиди.

Брачната игра започва с потъркване на телата, захапване на устите една в друга и имитация на бой. След това женската снася яйцата върху плоска повърхност – обиконвено камък.

За да стимулирате снасянето, можете да повишите плавно температурата до около 28 °C, а след това да правите солидни смени на водата всеки ден, докато рибите не хвърлят хайвер.

По време на размножаване стават много агресивни и буйни – изравят растения, прекопават грунда и преследват другите риби, затова е добре да ги преместите в размножителен аквариум, в който да има тъмен грунд. В него можете да сложите глинени саксии, преобърнати странично – северумите много ги харесват.

Женската може да снесе до 1000 яйца, които после и двамата родители ще защитават яростно. След излюпването на малките при опасност женската ги крие в устата си (снимка 3)

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg