Hyphessobrycon eques

Серпа

 

Hyphessobrycon equesHyphessobrycon equesHyphessobrycon eques

 

Латинско име

Hyphessobrycon eques

Популярно име

Серпа

Група

Тетри

Семейство

Харацинови (Characinidae)

Местообитание, хабитат

Южна Америка - Амазонка, Гуапоре, Парагуай

Приблизителен размер

4 см

Минимален размер на аквариума

60 - 80 л

Изисквания, температура

22 - 26 °C

Изисквания, обща твърдост

10 – 25°

Изисквания, pH

5,0 - 7,8

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

Видът е описан от Щайндахнер (Steindachner), 1882

 

Синоними

Hyphessobrycon callistus, Hyphessobrycon serpae Серпата е известна също като кървава тетра, диамантена тетра, малка червена тетра и тетра калистус. "Кървава тетра" е широкоразпространено название, което се използва за описание на широк кръг хибриди от различни тетри с червен цвят, които се продават в магазините за акваристика.

 

Описание

Тялото на серпата е високо и странично сплескано и може да достигне размер до 4 сантиметра. Както бе споменато по-горе, тази риба е наричан често "кървава тетра ", "малка червена тетра " и подобни, тези имена са породени от факта, че серпата има специфично червено оцветяване на тялото, вариращо в различни нюанси от ярко червен до червеникаво кафяв. Червеното им тяло е украсено с черно петно, което се намира точно зад хрилните капаци. В някои редки случаи определени риби имат много малко петно или то напълно липсва. Аналната и коремните перки и опашката са червени. Аналната перка е украсена с черен и бял кант. Гръбната перка е висока и черна, с тънки бели ресни, но понякога може да има червеникав оттенък.

 

Разпространение

Произхожда от Южна Америка, където се среща в басейните на реките Амазонка, Гуапоре и Парагуай.

 

Отглеждане

Серпите са популярни аквариумни рибка. Препоръчително е да се отглеждат в пасаж от 6 - 10 риби или повече - при единични екземпляри се наблюдава агресия. Могат да станат доста агресивни по време на хранене, тъй се конкурират за храна и понякога се хапят взаимно по плавниците.

Температурата на водата в аквариума трябва да е между 22 и 26 °C, рН - от 5,0 до 7,8, а общата твърдост - 10 - 25. Аквариумът трябва да е не по-къс от 60 см.

Тези риби предпочитат средните слоеве на аквариума, който трябва да е добре залесен и да предлага много укрития. Препоръчителни са и плаващи растения, които да разсейват светлината. Дивите серпи обитават спокойни черни води с гъста растителност.

 

 

 

Хранене

В дивата природа Hyphessobrycon eques се хранят с насекоми, червеи, ракообразни и растения. В аквариум ядат повечето видове храни за аквариумни риби, включително и замразени храни. Желателно е предоставянето на разнообразна храна, за да се предотврати недохранването.

 

Размножаване

Серпите са е един от най-лесните за развъждане тетри. В аквариумната търговия все още има дивоуловени серпи, но това не е заплаха за популацията им – те не са смятани за застрашен вид и могат да удвоят популацията за около година.

За да развъдите серпи, трябва да разполагате с чифт, на който да осигурите здравословна и богата диета. Можете да използвате малък аквариум за разплод, 12-20 литра са достатъчни. Добре е грундът да е тъмен, а в аквариума да има много растения като явански мъх, кабомба и мирофилум, както и плаващи растения.

Проверявайте редовно параметрите на водата – pH трябва да е между 6,0 и 7,0, общата твърдост – между 4 и 8, а температурата – 21-22 °C.

Серпите снасят малки, прозрачни яйца, които разпръскват между и по листата на растенията. Веднага след оплождането преместете родителите от размножителния аквариум. Малките обикновено се излюпват след 24 – 28 часа. Захранват се с инфузория, новоизлюпена артемия, яйчен жълтък. Растат бързо и скоро след това могат да ядат суха храна на прах.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg