Hyphessobrycon sweglesi

Червен фантом

 

Hyphessobrycon sweglesiHyphessobrycon sweglesiHyphessobrycon sweglesi

 

Латинско име

Hyphessobrycon sweglesi

Популярно име

Червен фантом

Група

Тетри

Семейство

Харацинови (Characinidae)

Местообитание, хабитат

Южна Америка - река Ориноко

Приблизителен размер

4 см

Минимален размер на аквариума

80 литра

Изисквания, температура

20 - 24 °C

Изисквания, обща твърдост

4,5 - 8,5 °

Изисквания, pH

6,5 - 7,2

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

средно

 

Видът е описан от Гери (Géry), 1961

Местообитание

Тези риби се намират в Колумбииската част на Рио Ориноко. Обитават малките притоци, пресичащи предимно горски местности. Там водата е тъмно кафява от танина, който се отделя от разлагането на органични отпадъци: листа, клони и т.н. Водата там е много кисела.

 

Отглеждане

Hyphessobrycon sweglesi могат да се отглеждат в аквариум с дължина поне 60 см. Задължително е да са в пасаж от поне 10 бройки. Колкото повече, толкова по-добре. Декорирайте с мангрови корени или наподобяващи такива. Разхвърляйте няколко дъбови листа по дъното, които трябва да сменяте на няколко седмици, за да не изгният вътре. Ситен грунд и леко приглушено осветление ще допълнят идеално биотопната картина. В техния хабитат няма растения, но живеят безпроблемно в залесен аквариум и дори показват по-добър цвят.

Подходящи "съквартиранти" са всички видове Hyphessobrycon, както и други Южноамерикански рибки: неони, тетри, отоцинклуси, цихледи джуджета, дребни Лорикариеви сомчета.

 

Хранене

Непретенциозни към храната. Приемат всякакви видове храна. Все пак, за по-добра окраска осигурявайте редовно жива храна: дафня, новоизлюпена артемия, тубифекс. И ги редувайте с качествена суха храна.

 

Размножаване

Hyphessobrycon sweglesi нямат ясен изразен полов диморфизъм. Все пак гръбните перки на мъжките (снимка 1) са по-добре развити. Женските (снимка 2) са с по къси перки и тялото е по-заоблено.

Развъждането не е особенно трудно. Нуждаете се от развъден аквариум с приглушено осветление, дребнолистни растения или мрежа на дъното, която да предпази хайвера от изяждане. Водата трябва да е с параметри pH 5.5-6.5, gH 1-5. Все пак най-добре е да бъде изпозлвана осмозна вода. Хайвера е чувствителен на светлина, затова изпозвайте много оскъдна светлина. Малките се излюпват след 24-36 часа а проплуват след 3-4 дена. Захранват се с инфузория, а след няколко дена, когато станат достатъчно големи, захранвайте с микрочервей и новоизлюпена артемия.

 

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg