Megalamphodus megalopterus

Черен фантом

 

Megalamphodus megalopterusMegalamphodus megalopterusMegalamphodus megalopterus

 

Латинско име

Megalamphodus megalopterus

Популярно име

Черен фантом

Група

Тетри

Семейство

Харацинови (Characinidae)

Местообитание, хабитат

Южна Америка

Приблизителен размер

4,5 см

Минимален размер на аквариума

30 - 40 л

Изисквания, температура

22 – 28 °C

Изисквания, обща твърдост

1 - 18 °

Изисквания, pH

6,0 - 7,5

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

средно

 

Видът е описан от Aйгенмен (Eigenmann), 1915

 

Местообитание

Естественото местообитение на Megalamphodus megalopterus са реките Рио Бени и Рио Маморе в Боливия, както и Рио Гуапоре и Рио Парагуай в Бразилия.

 

Отглеждане

Megalamphodus megalopterus предпочитат гъсто залесен аквариум (вкл. с плаващи растения), приглушена светлина и тъмен грунд. Параметрите на водата не са особено важни. Тези рибки могат да се гледат в почти всякакъв вид вода - както в мека и кисела, така и в алкална и твърда. Стадни са, затова отглеждайте в група от поне шест рибки. Случва се мъжкарите да си харесат даден малък периметър и да го защитават, но тези малки битки не завършват с поражения. Могат да образуват пасаж и с други подобни тях видове. Много добре си подхождат с Megalamphodus sweglesi (Червен фантом).

 

Хранене

Ядат всякакъв вид храна. За да поддържате тези риби в добро здраве, им създайте комбиниран хранителен режим, съставен от качествени сухи храни, като го разнообразявате с дребна жива храна - артемия или дафния.

 

Размножаване

Размножителния аквариум трябва да бъде аранжиран много плаващи растения и приглушена светлина. За предпочитане е да няма грунд - по този начин си улеснявате чистенето в бъдеще. Мъжките се познават по по-дългите перки, както и по липсата на червен цвят, докато женските имат червени щрихи (снимка 2).

Захранете чифта седмица преди това с жива храна. След като веднъж го настаните в развъдния аквариум, намалете храненето до минимум. Водата трябва да бъде с параметри pH до 5,5 и твърдост до 4 °. Торф във филтъра е най-добрият начин тези параметри да бъдат достигнати по естествен начин.

Мъжкарят се заема със сложно ухажване, което завършва с хвърлянето на до 300 яйца. Веднъж хвърлили хайвера, родителите трябва да се преместят. Малките се захранват с инфузория, новоизлюпена артемия и със специализирани сухи храни за новородени. Необходими са чести и малки смени на водата.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg