Neocaridina heteropoda Sp.”red”

Червена черешова скарида (red cherry shrimp)

 

 

Латинско име

Neocaridina heteropoda Sp.”red”

Популярно име

Червена черешова скарида (red cherry shrimp)

Група

Сладководни скариди

Семейство

Атииди (Atyidae)

Местообитание, хабитат

Тайван

Приблизителен размер

4 см

Минимален размер на аквариума

60 л

Изисквания, температура

18 - 30 °C

Изисквания, обща твърдост

7 - 15 °

Изисквания, pH

6,5 - 8,0

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

Видът е получен чрез селекция.

 

Описание

Най-популярната аквариумна скарида си остава именно червената черешова скарида (red cherry shrimp). Нейната популярност се дължи преди всичко на лесното й размножаване и атрактивния червен цвят на женските екземпляри. Добре развитата женска се оцветява в ярко червено и чудесно контрастира при наличието на тъмен грунд и зелени растения.

Подходяща растителност за този вид скариди са мъховете. В естествената си среда скаридите обикновено са ниско в хранителната верига и служат за храна на други водни обитатели. Същото често се случва и в аквариумни условия. Единственият начин да се запази поколението на тази скарида е наличието на укрития сред растенията, като за целта най-често се използва явански мъх. Той ще послужи едновременно за скривалище и за източник на храна. Черешовата скарида се храни с водораслите в аквариума. Можете да наблюдавате как непрестанно “пощи” разклоненията на топка мъх, прикрепена към камък или корен в него. Добро допълнение към декорацията са рогоспорангиеви мъхове, воден зюмбюл, водна леща и други подобни, които ще спомогнат и за премахването на нитратите в аквариума.

Тези “черешки” са особено чувствителни към наличието на амоняк, нитрати и тежки метали във водата. От друга страна, те са в състояние да се аклиматизират успешно към много широк диапазон от стойности на pH, твърдост и температура на средата.

При нормалното си развитие (тази скаридка може да живее до 2 години), периодично могат да се видят почти прозрачните “изоставени” обвивки след смяната им. Те трябва да се оставят в аквариума, защото ще послужат за храна на скаридите и като източник на ценни минерали.

Най-добре се отглеждат и размножават във видов аквариум. Наличието на рибки, дори и да са дребни и миролюбиви, ще затрудни размножаването им. Черешовите скариди ще се чувстват прекрасно в съд с 40 и повече литра вода и с достатъчно жива растителност.

 

Хранене

Практически всеядна скарида. Храни се с водорасли и детрит в аквариума, когато липсва друга храна. Могат да се добавят всякакви храни, предназначени за дребни рибки, както и различни видове попарени зеленчуци – спанак, маруля, зеле, дребни морковчета и т.н. Не е добре да се прехранва, защото това скъсява живота на черешовата скарида, а всяка неизядена растителна храна води до бързото й разлагане във водата.

 

Размножаване

Размножава се лесно. Здрава колония от черешови скариди ще създава поколение на всеки 35 – 40 дни. На всеки 3 седмици женската ще има яйца по тялото си и ще започне да отделя феромони във водата. Това е сигнал за мъжките. В този период те ще започнат да се движат активно в аквариума и ще търсят източника на феромоните. Оплождането е бързо, а оплодените яйца ще си личат по миниатюрните очички, които могат да се видят във всяко яйце. Липсва ларвен стадий в размножаването. Женската снася хайвера на дъното, но веднага след това го събира под опашката си и го ветрее до самото излюпване на малките скаридки, които се излюпват след няколко дни. Ако има достатъчно растителност в акварима, ще е много трудно да се забележат микроскопичните бебета, защото те ще търсят своето скривалище в най-гъстите разклонения на мъховете.

ВАЖНО!

Както всички безгръбначни, така и Neocaridina heteropoda Sp.”red” е силно чувствителна към всякакви химикали, добавяни по една или друга причина в аквариума. Съдържанието на мед в препаратите, които се добавят при лечение на рибите или при борба с водораслите, може да е пагубно за тези обитатели.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg