Pangasius hypophthalmus

Пангас

 

Pangasius hypophthalmusPangasius hypophthalmusPangasius hypophthalmus 

Латинско име

Pangasius hypophthalmus

Популярно име

Пангас

Група

Други

Семейство

Пангасииди (Pangasiidae)

Местообитание, хабитат

Азия - Тайланд

Приблизителен размер

над 100 см

Минимален размер на аквариума

800 л

Изисквания, температура

22 - 26 °C

Изисквания, обща твърдост

2 - 20°

Изисквания, pH

6,5 - 7,5

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

Видът е описан от Саувейдж (Sauvage), 1878

 

Отглеждане

Pangasius hypophthalmus се нуждаят от огромен аквариум с много свободно място за плуване, тъй като на дължина могат да надвишат един метър. Най-добре е да съжителстват в група от поне 5-6 риби. Отглеждането на самотни екземпляри не се препоръчва – това силно ги стресира.

 

Важно!

Отглеждайте в аквариум с капак или покривно стъкло. Тези риби скачат! Трябва да се знае, че зрението им не е много силно развито и всеки шум ги стряска много. Поради тази причина са извънредно плашливи. Твърде честа гледка е да от уплаха да се втурват сляпо из аквариума и да се нараняват от стените. Затова се препоръчва аквариумът да е на спокойно и не оживено място.

 

Хранене

Всеядни са, нямат претенции и се хранят с повечето видове храна. Жива, замразена, суха храна се приемат с еднакво голяма охота. Давайте им артемия и хирономус, които редувайте с качествена суха храна. С възрастта зъбите им окапват и те стават все повече вегетарианци.

 

Размножаване

Pangasius hypophthalmus не може да се размножава в аквариум по простата причина, че когато достигнат до полова зрялост, са прекалено големи за който и да е аквариум. Размножават се в специални езерца във фермите на Азия.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg