Pangio (Acanthophthalmus) kuhlii

Кули

 

Pangio (Acanthophthalmus) kuhlii 

 

Латинско име

Pangio (Acanthophthalmus) kuhlii

Популярно име

Кули

Група

Сомове

Семейство

Кобитиди (Cobitidae)

Местообитание, хабитат

Азия - Индонезия

Приблизителен размер

7 - 10 см

Минимален размер на аквариума

40 литра

Изисквания, температура

23 - 30 °C

Изисквания, обща твърдост

8 - 12 °

Изисквания, pH

6.5 - 7

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

Описание

Достигат до 10 см. Имат издължено, тънко, жълто тяло с големи тъмни петна по гърба. Съществува и албиносова форма с бяло тяло и розови петна.

 

Отглеждане

Изключително миролюбиви. Подходящи за съжителство с други азиатски рибки. Нямат някакви особенно специални изисквания. Неутрално pH и твърдост около 8-12° са идеалните условия за тях. Температурата на водата 23 - 30 °C. Pangio (Acanthophthalmus) kuhlii са срамежливи рибки. Повечето време прекарват в растителноста и укритията. Лесно се стресират, затова е препоръчително да се пускат в стар и стабилизиран вече аквариум. В хабитатите им са на групи. Препоръчва се минимум 3 бройки в аквариум. Колкото повече рибки, толкова по-добре.

 

Хранене

Pangio (Acanthophthalmus) kuhlii живеят на дъното почти през цялото време, затова ядат това, което им оставят другите риби. Затова трябва да сте сигурни, че храна достига и до тях. Използвайте храна, която потъва и едновременно такава която не потъва за другите риби. Ядат всичко. Предпочитат замръзени червей, артемия, както и качествени сухи храни.

 

Размножаване

Тези риби нямат изразен полов диморфизъм. Има данни за развъждането им в аквариум, но те са случайни и епизодични и няма точни насоки за тяхното развъждане. Във фермите в Азия се развъждат посредством инжектиране с хормони.

 

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg