Paracheirodon innes

Paracheirodon innesi

Обикновен неон, неонова тетра

Латинско име

Paracheirodon innesi

Популярно име

Обикновен неон, неонова тетра

Група

Тетри

Семейство

Харацинови (Characinidae)

Местообитание, хабитат

Бразилия, Перу, Колумбия

Приблизителен размер

4 см

Минимален размер на аквариума

60 см

Изисквания, температура

23 - 28 °C

Изисквания, обща твърдост

0 - 18 °

Изисквания, pH

5,5 - 7,5

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

Описание

Името на тази шарена рибка е неонова тетра. Тя често се среща и с названието обикновен неон. Понякога я бъркат с друга рибка, тетра - кардинал (Paracheirodon axelrodi), чието популярно наименование е червен неон. Причината за това е почти еднаквото оцветяване на тези две рибки, както и близката им родственост в семейство Харацинови. Друг близък роднина е зелената неонова тетра (Paracheirodon simulans), а доста по-далечен е черният неон (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), който е в друг род на същото семейство

Обикновеният неон е издръжлива и мирна, стадна рибка, която произхожда от северните части на Южна Америка. Разпространен е в р.Амазонка и притоците й. Той, както и всички други неонови тетри, изброени по-горе, обитава плитчините на реки с тъмни, меки и кисели води. Притежава характерното ярко оцветяване и “светеща” синя ивица по дължина, която се забелязва лесно в тъмната водна среда, където живее. Заради атрактивното им оцветяване и формирането на пасаж от над 20 рибки, това е един от най-често купуваните аквариумни обитатели. Над 1,5 милиона броя неонова тетра се внасят за продажба всеки месец само в САЩ. Голям процент от тях са изкуствено развъдени в Сингапур, Хонг Конг и Тайланд. Съвсем малка част са диво уловени екземпляри от Бразилия, Перу и Колумбия.

Тази рибка има вретенообразно тяло и тъп нос, което е характерно и за останалите тетри. Искряща синя ивица започва от носа и стига до опашния плавник. Над синята ивица гърба е оцветен в маслинено зелен цвят, а под нея има ярко червен участък, простиращ се от средата на тялото до опашката. Коремната област е сребриста, а плавниците са ефирни и почти прозрачни. През нощта, когато рибките са в покой, цветовете им почти се губят. Ако след включване на осветлението в аквариума, рибката остане дълго време слабо оцветена, това може да се дължи на стрес, болест или неправилно хранене. Именно ярко червената област при тази рибка е нещото, което я отзличава от тетрата-кардинал (червен неон). При тетрата-кардинал червения участък е по цялата дължина на тялото (виж снимките по-долу), а името й идва от ярко червените дълги мантии, носени от кардиналите.

Отглеждането на обикновения неон трябва да става на големи групи. Тогава рибката се чувства най-добре, не се стресира, а това е предпоставка за доброто й здраве. Когато се поддържа група от малко на брой рибки, те са под постоянно напрежение и често се крият в растителността на аквариума. Това обикновено води до отслабване на имунната им система и развитието на болести. Тази рибка е доста адаптивна към промените в средата и ако се отглежда правилно, може да достигне 10 годишна възраст в плен. Това е рядкост, но възраст до 5-6 години е лесно постижима.

Ако се прави аквариум с тези рибки, най-добре е да се имитира водната среда на река Амазонка. Полага се по-тъмен грунд, добавят се достатъчно растения (непретенциозни към светлина), оставя се един по-просторен участък за плуване, избират се плаващи растения за приглушаване на светлината, а облепването на стените на аквариума с черен цвят също е добро решение.

Минималната дължина на аквариума трябва да бъде 60 см. Налагат се чести частични смени на водата, които ще имитират редовните валежи в хабитата на рибката.


 

 

Размножаване

Неоновата тетра е много плодовита в естествени условия. Това не значи, че е лесна за размножаване рибка. Трудностите идват от големите изисквания към средата. За размножаване са нужни много мека и леко кисела вода с твърдост под 4° и температура под 24 °C. Задължителен е и капакът на аквариума, за да се избегне изскачането на рибките от него. Аквариумите за размножаване трябва да са с размери 15/15/25 см. (Д/Ш/В). Височината е необходима на женската рибка, за да й позволи да хвърли по-лесно хайвера с резки движения нагоре-надолу. В развъдните аквариуми възрастните екземпляри не се грижат по никакъв начин за поколението си и изяждат хвърления хайвер и новоизлюпените малки. Затова на дъното се поставя мрежа, която да ограничи достъпа до хайверните зърна, а родителите се изваждат възможно най-скоро след оплождането. Някои специалисти по развъждането на тази тетра първоначално пълнят аквариума със стара, богата на нитрати вода, която да не стресира рибките, а на втория ден правят смяна на 50% от водата с чиста престояла. Разплодните рибки могат да хвърлят хайвер на всеки две седмици. Хайверните зърна на рибката са светлочувствителни. Развъдният аквариум трябва да е поставен на тъмно място, а светлината да се увеличава постепенно в рамките на 3 - 4 дни след хвърлянето на хайвера. Нормалното количество зърна в аквариумни условия е около 100 – 130 бр., но не повече от 40 – 50 от тях ще бъдат оплодени и излюпени. При добро захранване и подходяща аерация новото поколение ще покаже окраската си в рамките на един месец.

 

Хранене

В естествената си среда тази рибка се храни с растителна маса, дребни червейчета, ракообразни и ларви на насекоми. В аквариумни условия тя няма претенции към храната, като най-важното условие е тя да бъде разнообразна.

 

ВАЖНО!

Тази рибка е предразположена към т. нар. “неонова болест”, която се причинява от микроорганизма Pleistophora hyphessobryconis. Пренася се чрез други болни рибки или чрез заразена замразена храна, най-често микрочервеи. Тази болест е характерна за обикновения неон, докато другите сродни тетри са доста по-устойчиви. Това не означава, че не могат да са преносители на заразата. За да се избегне заразяване, трябва да се внимава при покупката на рибките. Симптомите са:

1. безпокойство;

2. загуба на цвят;

3. кисти по мускулната тъкан, които водят до появата на “бучки” по рибките;

4. затруднено, хаотично плуване;

5. изкривявания на гръбначния стълб;

6. вторични инфекции, които водят до гниене на плавниците и подуване на корема.

Няма открито лечение за тази болест. Заразените рибки се отстраняват от аквариума, за да не повлияват на останалите. Най-често последната фаза завършва със смърт за болните екземпляри. Препоръчва се задължителен карантинен период от две седмици при покупката на нови рибки.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg