Parachromis managuensis

Ягуар цихлида

 

Parachromis managuensisParachromis managuensisParachromis managuensis

 

Латинско име

Parachromis managuensis

Популярно име

Ягуар цихлида

Група

Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка

Семейство

Цихлиди (Cichlidae)

Местообитание, хабитат

Южна Америка

Приблизителен размер

30 - 35 см

Минимален размер на аквариума

500 литра

Изисквания, температура

20 - 27 °C

Изисквания, обща твърдост

10- 15 °

Изисквания, pH

7,0 - 8,7

Тип вода

сладка, бракична

Ниво на трудност

средно

 

Видът е описан от Гюнтер (Gunther), 1867 г.

Местообитание:

Parachromis managuensis обитава водните басейни на Коста Рика, Хондурас и Никарагуа, като предпочита мътните води, където ловува.

 

Описание:

Тялото е изцяло оцветено в жълто или бронзово, като върху него са разпръснати различни по размер ярки черни петна (напомнящи на окраската на ягуара) Мъжките екземпляри са малко по-едри от женските.

 

Отглеждане

Поради големия си размер имат нужда от достатъчно голям аквариум. Те са доста агресивни особено към себеподобни, затова се препоръчва в аквариума да има укрития и да се отглеждат с други едри цихлиди. Подходящи ”съквартиранти” за тях са Astronotus ocellatus, Andinoacara rivulatus, Amphilophus citrinellus, Heros severus и други едри риби. Не са претенциозни по отношение на оформлението в аквариума.

 

Хранене

Ягуарите са хищници и ще погълнат всяка риба, която може да влезе в устата им. Ядат почти всичко – храни на люспи и на гранули, червеи, щурци, скариди, замразена риба и почти всичко, което им предложите.

 

Размножаване

Размножаването им е лесно. След като сформират чифт, женската хвърля от 150 до 1000 оранжеви яйца върху равна повърхност, а мъжкият ги опложда. Тогава двамата родители грижливо пазят поколението си и дори ги пренасят в специално изкопани ями където ги охраняват. След около четири дни се излюпват малките, като могат да бъдат захранени с новоизлюпена артемия или стрита суха храна.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg