Pomacea bridgesii

Aмпулария

 

Pomacea bridgesii

 

Латинско име

Pomacea bridgesii

Популярно име

Aмпулария

Група

Мекотели

Семейство

Ампулариди (Ampullariidae)

Местообитание, хабитат

Aмерика

Приблизителен размер

5 см

Минимален размер на аквариума

20 л

Изисквания, температура

22 - 26 °C

Изисквания, обща твърдост

над 10 °

Изисквания, pH

6,8 - 7,8

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

Местообитние

Ампулариите са открити в блатата и езерата на Южна и Централна Америка и островите на Карибско море.

 

Описание

Раковината им има ябълковидна форма и достига до 5 см в диаметър, цветовете им варират от жълт, кафяв до почти бял. Срещат се и такива с продълговати, дълги ивици в черен, бежов или кафяв цвят. Охлювите дишат атмосверен въздух, за което е нужно да държите водния стълб на водата в аквариума на 4/5 см под ръба. Те са напълно глухи животни, както и имат слабо зрение - виждат само светли и тъмни петна. Живеят средно от 1 до 4 години.

 

Отглеждане в аквариум

Трябва да има средно 10 л вода на охлюв, добра филтрация и температура около и над 24 С. При по-ниска такава са неактивни, не се размножават и продължителността на живота им е по-дълга, а при 24 С и по-висока се размножават редовно, но живеят около 1 1/2 години. За растеж на здрава черупка е нужно около 200 мг CaCO3/dm3. В случаи когато им се нацепи или разруши целостта от твърде ниска твърдост, може да се добавят варовик или други черупки за набавяне на необходимия калций.

 

Хранене

Хранят се с детрит, водорасли, гниещи части от растенията, остатъци от храната на рибките, както и трупове на умрели риби. Допълнително могат да бъдат хранени с варени зеленчуци като моркови, картофи, маруля.

 

Размножаване

Ампулариите са двуполови и за размножаване са необходими мъжки и женски екземпляри. Лошото е, че нямат изразен полов диморфизъм, затова е добре да се вземат няколко броя. Все пак можете да разгледате снимка 3 по-долу, където е описана нагледно, разликата между женски и мъжки. За възпроизвеждането им е нужен съд с капак (за да се запази влага над водното равнище) и поддържане на 22-24 С. Ампуларията поставя хайвера си над водното равнище на грозд. Малките се люпят след две/три седмици Излюпвайки се малките охлювчета падат във водата и е нужно да бъдат хранени докато достигнат размери около 1 см. Тогава те могат да бъдат пренесени в основния съд където може сами да си осигуряват храната - алги, детрит, остатъците и др. От клипчето по-долу ще придобиете представа как изглежда грозда хайвер

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg