Pseudotropheus demasoni

Псевдотрофеус демасони

 

Pseudotropheus demasoniPseudotropheus demasoniPseudotropheus demasoni

 

Латинско име

Pseudotropheus demasoni

Популярно име

Псевдотрофеус демасони

Група

Цихлиди от ез. Малави

Семейство

Цихлиди (Cichlidae)

Местообитание, хабитат

ез. Малави, Африка

Приблизителен размер

8 см

Минимален размер на аквариума

200 л

Изисквания, температура

25 - 27 °C

Изисквания, обща твърдост

5 - 15 °

Изисквания, pH

7,8 - 8,6

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

трудно

 

Видът е описан от Кьонингс (Könings), 1994

Описание

Pseudotropheus demasoni е най-дребният представител на рода си – на дължина достига до около 6-8 см., като практически няма разлика в размера на мъжките и женските. Тялото е странично сплескано и издължено, а главата е широка.

Основната окраска е металиково светлосиньо, като краищата на перките са с черни кантове. През тялото и главата преминават няколко широки вертикални черни ивици. Окраската на мъжките и женските индивиди не се различава.

 

Разпространение

Псевдотрофеус демасони принадлежи към групата М'буна и обитава крайбрежните скалисти райони на ез. Малави в Африка. Среща се в района на скалите Помбмо, както и по мозамбикския бряг на езерото.

 

Поведение

Видът се отличава с много силно изразена вътревидова агресия, като е препоръчително да се отглежда в група от най-малко 10 екземпляра, като съотношението мъжки / женски трябва да е поне 1:3 в полза на женските индивиди. Проявява също така и междувидова агресия.

 

Отглеждане

Видът е типичен представител на групата М’буна от езерото Малави. Задължителни са пясъчното дъно, многото камъни, скали и укрития. Можете да гo гледате заедно с други М’буна, малки хаплохромиси и сомове от рода Synodontis .

Отличната филтрация и седмични смени на около 50-60% от водата са задължителни.

Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли в аквариума, които рибките остъргват от камъните и стъклата.

 

Хранене

В естествената си среда се храни предимно с алги, които остъргва от скалите. В аквариумни условия е препоръчително диетата да е предимно растителна - демасони е вид, предразположен към стомашно-чревни заболявания и диета, включваща голямо количество животински белтъчини, е един от отключващите фактори.

 

Размножаване

Размножава се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин. Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си. По време на снасянето мъжкият поднася аналната си перка пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц. Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

 

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg