Puntius (Barbus) titteya

Барбус титея

 

Puntius (Barbus) titteyaPuntius (Barbus) titteyaPuntius (Barbus) titteya

 

Латинско име

Puntius (Barbus) titteya

Популярно име

Барбус титея

Група

Барбуси

Семейство

Шаранови (Cyprinidae)

Местообитание, хабитат

Азия, Южна и Северна Америка

Приблизителен размер

5 см

Минимален размер на аквариума

60 см / 70 л

Изисквания, температура

23 - 27°C

Изисквания, обща твърдост

5 - 20 °

Изисквания, pH

6,0 - 8,0

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

 

Видът е описан от Дераниагала (Deraniyagala), 1929

Местообитаниe

Puntius (Barbus) titteya са ендемични за Шри Ланка, реките Келани и Ниуала, но се срещат макар и рядко в бавнотечащи реки на Мексико и Колумбия.

 

Отглеждане

За предпочитане е аквариум над 70 литра. Естествената им среда наподобява много на тази в поречието на Амазонка и включва много корени и листа от дърветата по дъното. За да се наподоби този биотоп, може да се добави и торф във филтъра, чрез който да се постигне по-тъмният цвят на водата. Тъмен грунд и някакви плаващи растения ще помогнат на Puntius (Barbus) titteya да покаже пълната красота на окраската си. Осветлението трябва да бъде приглушено. Залесете аквариума с растения, които не изискват силна светлина (Криптокорини, Микрозорум). Тази рибка е съвместима за съжителство с други азиатски дребни и миролюбиви рибки, като други дребни барбуси, разбори и коридораси.

Мъжкият е оцветен в по-тъмно червено от женската и тялото му е по-стройно (виж снимка 1).

 

Хранене

Всеядни са. В природата Puntius (Barbus) titteya се хранят с диатомеи, водорасли, дребни безгръбначни и детрит. В аквариумни условия са много приспособими и ядат всякаква суха храна. Редувайте я с жива (артемия, дафния и други).

 

Размножаване

Както повечето барбуси, и тези ядат собствения си хайвер, затова когато правите размножителен аквариум, пригответе дъното му по начин, който да не позволи на двойката да достигне хайвера след снасянето и оплождането му. Използвайте например мъх или тънколистни растения, които да покриват дъното и да скрият хайвера. В краен случай можете да използвате някаква мрежа, с която да покриете дъното. Захранете стадото в общия аквариум за седмица с жива храна и повишете температурата с няколко градуса над обичайната. Отделете най-ярко оцветения мъжкар и женската с най-надутия корем в развъдния аквариум.

Хвърлят хайвера обикновено с началото на деня (включването на осветлението). След като забележите хайвера преместете чифта обратно в общия аквариум. Малките се излюпват след 24 - 36 часа и започват да плуват след 3 - 4 дни. Захранвете, като давате по малко, но често инфузория, докато пораснат достатъчно, за да могат да поемат новоизлюпена артемия или микрочервеи. Правете малки (10%), но ежедневни смени на водата, докато малките станат на 3 - 4 месечна възраст, когато вече би трябвало да имат размер, идеален за даване (продаване).

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg