Synodontis eupterus Boulenger

 

Synodontis eupterus BoulengerSynodontis eupterus BoulengerSynodontis eupterus Boulenger

 

Родно място на този сом е езерото Танганайка (Танзания). На дължина достигат до 12 см в аквариуми. Мъжките са по-ярки, по-стройни от женските. За нормалния растеж и развитие те се нуждаят от аквариум от 200л пакет със силна аерация, филтрация и редовна смяна на водата. Непрекъснато са гладни. Много добре почистват дъното на аквариума. Оптималната температура е в интервала 23-27 ° С.

 

За живота си в природата или в плен, малко се знае за тази информация в литературата е фрагментарна и непълна. Синодонтите се активират при здрач или през нощта. През деня чака в укрития, обича да се скрие в кухи обекти. В плен, рибите живеят 9-10 години.

 

Синодонтите плуват в малки групи при температура от 24-26 ° C. Осветлението може да смекчи плаващи растения.

 

Рибите от рода Синодонтите имат навика да плуват корема нагоре. Този навик е променило защитната окраска на тези риби: сгъване им по-лек и корема тъмно до черно .

 

При събирането на храна, на дъното на сома плуване в нормално положение, но по време на хранене с растения в близост до повърхността, или за да избяга от атаката на други риби, те плават с корема нагоре. Храната може да бъде едновременно суха и живоа. За да намери храна рибата, има три чифта антени  -мустаци, те са склонни да разчитат повече и на зрението, защото за разлика от други сомове, те имат много големи очи . Друга характерна черта на този сом е голям гръбна перка.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg