Trigonostigma heteromorpha

Trigonostigma heteromorpha

Клиновидна разбора

 

Латинско име

Trigonostigma heteromorpha

Популярно име

Клиновидна разбора

Група

Разбори

Семейство

Шаранови (Cyprinidae)

Местообитание, хабитат

Югоизточна Азия, Тайланд, Суматра, Индонезия

Приблизителен размер

4 см

Минимален размер на аквариума

45 см / 60 литра

Изисквания, температура

22 - 25 °C

Изисквания, обща твърдост

4 - 12 °

Изисквания, pH

5,0 - 7,0

Тип вода

сладка

Ниво на трудност

лесно

Описание

Пъстрата или клиновидна разбора, Trigonostigma heteromorpha, е част от това хоби вече век и въпреки това продължава да бъде една от най-търсените рибки. Tова са малки рибки, плуващи в средните и ниските слоеве на водата, но същевременно не са твърде малки, защото минават психологическата граница от 2,5 см, която ги прави прекрасни съквартиранти на по-големи миролюбиви, тропически рибки, като например скалариите. Освен това, за разлика от повечето тетри, те са много активни и използват много по-добре предоставеното им водно пространство, като плуват по цялата дължина на аквариума на компактни групи. Kолкото повече рибки има в аквариума, толкова повече се засилва усещането, което те създават. Затова, за да се усети най-добре визуалният ефект, сe препоръчва отглеждането на минимум 10 бройки в един съд. Ако ви е нужно вдъхновение за тези рибки, просто надникнете в някой каталог за тропически растения и там ще откриете зашеметяващи снимки на растителни аквариуми, декорирани прекрасно с явански мъх и криптокорини, на чийто фон плуват огромни групи от по 100 и повече разбори, без да има каквито и е други рибки.

 

Местообитание

Тези разбори обитават меките води на гористите потоци в Тайланд, Суматра и Индонезия. Нивото на тези потоци се определя от сезона, като през влажния период от годината водата залива част от гората и там образува малки езерца с “черна” вода, където рибката се размножава. За да наподобите максимално добре тези условия, декорирайте аквариума си с блатни корени, папрати, растения, характерни за азиатски биотоп - явански мъх, папрат, както и хидрофила и криптокорина, за да могат рибките да използват листата им, за да хвърлят хайвер върху тях. Целта на блатния корен е да оцвети водата в кафеникав, но ако това не се постигне поради филтрацията, то можете да пробвате с торф или екстракт от “черна” вода, за да симулирате ефекта на горист поток. “Черната” вода увеличава интензитета на цветовете на пъстрата разбора и тя придобива много дълбок, червен цвят, а черният грунд допълнително подсилва тези цветове и помага на рибката да се успокои.

 

Изисквания

Пъстрата разбора можете да отглеждате в малки аквариуми с дължина 45 см., но е за предпочитане да живеят в по-големи съдове с дължина 90см. Водата трябва да е мека, с pH около 6, но може да се ползва и по-твърда вода, без това да навреди на рибките. Можете да използвате външен, така и вътрешен филтър, най-вече за биологична филтрация, който обаче ще осигури и хоризонталното движение на водата, което да имитира течение на поток. Температурата трябва да е около 24 ° С.

Светлината не е основен фактор и от една до три луминисцентни лампи с греене по 10-14 часа на денонощие ще са достатъчни. Можете да сложите и система за CO2, за да способствате развитието на растенията в аквариума и същевременно намаляване на рН до нивото, което предпочитат рибките.

 

Размножаване

Размножаването при този вид разбора е по-различно от това при останалите разбори. При клиновидната разбора хайверът по-скоро се полага и подрежда върху листата на растенията, отколкото да се разхвърля безразборно. Мъжките привличат женските с по-голяма интензивност на цветовете и специфичен танц. След този танц женките се обръщат наопаки и изхвърлят хайверни зрънца, които изплуват нагоре и полепват по широките листа на растенията, след което биват оплодени от мъжкия.

Грижите на родителите за потомството свършват тук. Извадете ги, за да не изядат хайвера. Малките се излюпват след 24 часа и започват да плуват след около седмица. Захранването трябва да стане непременно с инфузория, а когато порастнат достатъчно, се преминава на артемия или бебешки храни от зоомгазина.

За да стимулирате размножителния процес, увеличете температурата до 26 °С и се уверете, че сте избрали мъжка и женска рибки. Сега е моментът да добавите мека вода, ако не сте го направили досега, защото размножаването на тази разбора в по-твърда вода е почти невъзможно.

Половият диморфизъм се изразява в това, че мъжките са по-малки, по-слаби и по-ярко оцветени, съответно женските са по-едри, по-пълни и по-слабо оцветени. Освен това при мъжките тригълното петно е по-заострено. Трудно е да се определи възрастта, на която тези рибки съзряват полово. Според едни акваристи не е възможно да се развъдят успешно рибки под 2 годишна възраст, докато според други това е възможно при доста по-млади рибки.

Пъстрите разбора са “дълголетници” и могат да доживеят до 5 години в аквариумни условия. Максималната им големина е 5 см.

 

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg