Hygrophila difformis

Хигрофила диформис

Растение, латинско име

Hygrophila difformis

Растение, популярно име

Хигрофила диформис

Семейство

Acanthaceae

Местообитание, хабитат

Азия

Приблизителен размер

20 - 50 см

Изисквания, светлина

средна - много силна

Изисквания, температура

22 - 30 °C

Изисквания, обща твърдост

много мека - много твърда

Изисквания, pH

5 - 9

Растеж

бърз

Ниво на трудност

лесно

 

Малко са водните растения, които са по-лесни за култивиране в аквариум от това. То се развива при светлина доста под средната за нормален аквариум, но при наличие на повече такава се насърчава бърз и по-енергичен растеж. Силната светлина и CO2, редовни добавки на нитрати и фосфати ще доведат Hygrophila difformis до един невероятно бърз растеж. Поради тази причина, както и заради свойството му да поглъща повече хранителни вещества, това е едно отлично растение за наскоро стартирани аквариуми. Твърдостта на водата и рН са без значение. Растежът е също толкова впечатляващ както в аквариуми без CO2, така и в такива с СO2. H. difformis реагира отрицателно на липси в микроелементите (най-вече желязо), като белезите за липси са бледо обагрените листата, както и забавен растеж. Следва да се отбележи, че повечето растения, закупени по магазините, са отгледани надводно и поради този факт не е неестествено за първите няколко листа, които растат под водата, да запазят формата на надводните листа. Това обаче не продължава дълго и в рамките на няколко седмици ще се оформят изцяло подводните листа.

 

Размножаването става чрез отрязване и презасаждане на горната половина от ствола на растението. В долната част ще се образуват нови издънки, които ще се насочат нагоре по дължината му - това може да създаде ефект на сгъстяване при няколкократно подкастряне на растението. Също така често се развиват нови издънки от възли в основата на стъблата близо до повърхността на грунда. По този начин растението може чрез „пълзене” да се разпространи в целия аквариум.

 

Благодарение на своите потенциално големи размери, H. difformis е неподходящо растение за акваскейп в по-малки аквариуми. Притежателите на по-големи аквариуми обаче могат да се радват на това растение като една добра добавка в палитрата от растения, с която да украсят аквариумите си. Едно гъсто съглашение от няколко стръка H. difformis, разположено в централната или задната част на аквариума, може да бъде особено привлекателно, особено ако контрастира с другите видове с различни листа, форма и цвят.