Cladophora aegagrophila

Кладофора (Маримо топки)

 

Растение, латинско име

Cladophora aegagrophila

Растение, популярно име

Кладофора (Маримо топки)

Семейство

Cladophoraceae

Местообитание, хабитат

Япония, Швеция, Естония

Приблизителен размер

4 - 5 см

Изисквания, светлина

средна - силна

Изисквания, температура

15 - 28 °C

Изисквания, обща твърдост

мека - твърда

Изисквания, pH

5 - 8

Растеж

бавен

Ниво на трудност

лесно

 

Cladophora aegagrophila всъщност не е висше растение. Това са т.нар. водораслени топки (algae balls), които са своеобразно декоративно изключение от правилото да се избягват водорасли в аквариума на всяка цена. Разпространено е обикновено в плитки езера (Япония, Швеция, Естония), където движението на вълните го оформя в сфера.

Живее в езерата Мяватн и Акан (Япония), понастоящем защитени природни паркове. Защитен вид навсякъде, където се среща в дива форма.

Това са морски алги, които са се приспособили към сладка вода. Способни са да се придвижва сами, ако условията на средата не са благоприятни, както и да се въртят, за да поемат светлина с цялата си повърхност. В природата са нужни 150-200 години, за да достигне до 30 мм в диаметър. При изкуствено отглеждане във ферми ръстът достига до 5 мм годишно.

В аквариума трябва да се обръща редовно, за да запази сферичната си форма.

 

Cladophora aegagrophila може да се разделя на по-малки парчета, които стават сферични с времето или се оформят като килимче, ако е прикрепено към корен или камъни. Според търговците е непретенциозно растение, не изисква торене, СО2, допълнително осветление. Изисква смяна на водата на 1-2 седмици, както и често почистване на топчетата, защото по тях лесно се задържат остатъци от храна.

Доказано е, че се развива по-добре при подаване на СО2 и средно силна осветеност. Може да оцелява и при слаба светлина и липса на СО2, но това води до кухини в сърцевината на топките. Придобиват добре оформен търговски вид при големина с размери на топка за голф.

В Япония се счита, че кладофората (Маримо топки) носят благополучие на собствениците си и по тази причина се отглеждат в домашни условия в декоративни стъклени съдове.