Какво е “папагал”?

 

papagalpapagalpapagal

 

Има два вида цихлиди, наричани “папагал”. Hoplarchus psittacus е оригиналната цихлида-папагал. Това е голяма зелена цихлида, произхождаща от каналите на реките Амазонка и Ориноко в Южна Америка. Едрите мъжки могат да пораснат доста над 30 см на дължина. Тази риба е получила името си заради голямата си уста, която прилича на папагалска човка. Видът е много рядък сред акваристите и е развъждан успешно едва няколко пъти.

Другият вид цихлида-папагал е твърде разпространена в зоомагазините. Нататък ще наричаме тази риба цихлида-папагал или само “папагал”.

“Папагалът” е създаден от човека хибрид. Точният му произход не е известен, но по всяка вероятност е кръстоска между южноамериканска цихлида, вероятно северум (Heros severus) и централноамериканска - Amphilophus citrinellus или червен дявол (Amphilophus labiatus).

Какво е научното име на цихлидата-папагал?

Поради факта, че “папагалът” е създаден от човека хибрид, той нито има, нито пък някога ще има научно име.

Какво е естественото местообитение на тази риба? По същата причина - това е създадена от човека риба – тя си няма естествено местообитание. Въпреки това като имаме предвид изискванията на “родителите”, “папагалите” би трябвало да се чувстват добре във вода с неутрално pH – така или иначе те не са особено придирчиви нито към параметрите на водата, нито пък към храната.

Колко големи стават?

Цихлидите-папагали могат да пораснат до около 20 см на дължина и могат да преживеят няколко години.

Разбират ли се с другите цихлиди?

Това винаги е труден въпрос. Никога не съм ги отглеждал, но предполагам, че малката им уста и кръгло тяло ще ги поставят в доста неизгодна ситуация в сравнение с голяма възрастна централно американска цихлида. Именно формата на тялото им е онова, което най-много обижда ентусиастите - любители на цихлиди. Това е риба, която не би могла да оцелее дори за малко в дивата природа.

Цветове

“Папагалите” могат да са с различни цветове. В последно време много хора забелязват, че техните “папагали” променят цвете си с времето. Това не е изненада, ако се има предвид, че и двата вида, от които произлизат “папагалите”, правят това и то в много голяма степен.

Размножаване

“Папагалите” правят опити да се размножават в аквариум. Някои двойки го правят много често (на всеки няколко седмици). Двойката започва да се ухажва, разчиства си място за “гнездо” и после хвърля там хайвер. В повечето случаи яйцата не се излюпват. Родителите продължават да се грижат за тях няколко дни - докато яйцата се покрият с плесен, след което ги изяждат.

Поведение

Хората казват, че това, с което тези рибки ги привличат, е непрекъснатото им движение из аквариума.

 

 

Информацията е ползвана от сайта: www.aquaportal.bg