МОДЕРНИ, ПРАКТИЧНИ, УДОБНИ
line decor
  
line decor

DIUSAPET ИТАЛИЯ ITALY

 

ПОЛЕЗНИ СТАТИИКАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА НАШИТЕ ЛЮБИМЦИ...

 

За контакти и индивидуални поръчки: 0898 327 925 0897 98 14 79 e-mail: office@dogyfashion.com

 

КАК ДА ХРАНИМ НАШАТА КОТКА, ЗА ДА БЪДЕ ВИНАГИ ЗДРАВА И ЩАСТЛИВА?

 

Една израснала котка се нуждае на ден от 70-90 ккал/кг. Това означава, че за 4кг котка са достатъчни 320 ккал/ден, ако тя не е бременна или кърмеща. По обмяната на веществата котките се различават от кучета. Тези особености отразяват хищническия начин на живот на котката в естествени условия и приспособяването и към изцяло животинска храна.

Котката има ограничени възможности да регулира разграждането на аминокиселините и се нуждае от повече протеин за поддържане (25%), отколкото кучето (17%). Тя не може да привикне към храни с ниско съдържание на протеин и затова обикновено се отказва от тях. Изключително е чувствителна към недостига на аминокиселината аргинин и само за 2-5 часа може да доведе до амонячно отравяне. За разлика от кучето котката не може да образува таурин от други сяросъдържащи аминокиселини. Затова трябва да и го осигуряваме на готово в храната чрез достатъчно количество животински протеин.

Нуждите на котката от вода също са различни от тези на кучетата, но не заради особеностите в храненето, а поради адаптацията на прадедите им към околната среда. Съвременната домашна котка е произлязла от африканската дива котка, живееща в пустините на Северна Африка. Ето защо домашните котки образуват много по-концентрирана урина от кучетата и могат да преживеят с по-малко вода. Това приспособяване към съхранението на водата oбаче може да е причина за предразположението на котките към котешкия урологичен синдром. Пониженото чувство на жажда води до поемането на по-малко вода, която понякога е твърде малко, за да предотврати кристализацията на струвит в урината.

Някои хора хранят своите котки с домашно приготвени храни, но какво трябва да знаем:

·          не давайте допълнителни количества Калции, Фосфор, витамини A, D. Некачествената храна няма да се превърне в качествена с добавянето на допълнителни количества добавки. Признаците на хипертвитаминози А и Д, са много по-често явление от хиповитаминозите.

·          друга често срещана грешка е храненето с еднообразна храна - месо или черен дроб. Тези храни са много полезни в съчетание с други компоненти, но давани самостоятелно са твърде небалансирани и са причина за голям брой заболявания на хранителна основа. Те не трябва да съставляват повече от 25% от общата храна. Месото, черния дроб и бъбреците съдържат много малко калций и могат да причинят вторичен хипопаратиреоидизъм. Вътрешностите на някои риби съдържат тиаминаза, разрушаваща витамин B1. Липсата му причинява церебрална кортикална некроза, конвулсии и увреждане на мозъка. Някои рибни мазнини съдържат голямо количество ненаситни мастни киселини и са с ниско съдържание на антиоксиданти като витамин Е. Това е причина за панстеатит.

·          млякото е отлична храна за котките, при условие, че не причинява диария. Някои котки нямат достатъчно лактаза, не усвояват млечната захар и получават диария.

·          най-често срещаната грешка в храненето е хранене с храни за кучета. Както вече споменахме, котките имат някои метаболитни особености, които не им позволяват да се задоволяват изцяло с храна за кучета.

·          друга грешка е храненето с нискокачествени марки храни за котки, които се продават навсякъде.

·          Най-добре е да храните с качествена храна за котки.

 

Нискокачествените сухи храни, съдържат много малко животински протеин и мазнина и затова те не могат да задоволят нуждата на котката от енергия. Котката се принуждава да изяжда големи количества от тази храна, за да задоволи дневните си енергийни нужди. По този начин тя приема високо количество магнезий и другите минерални вещества и витамини. Оттам се увеличава риска за котешкия урологичен синдром и много други заболявания.

 

Запомнете, купувайки евтина храна тя Ви излиза по-скъпо, защото дажбата е многократно по-голяма за храноден и рискувате здравето на вашата котка (много разходи за лечение). DIUSAPET ИТАЛИЯ ITALY

 

ВСИЧКО ЗА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ!!!

ВСИЧКО ЗА АКВАРИСТИКАТА