МОДЕРНИ, ПРАКТИЧНИ, УДОБНИ
line decor
  
line decor
DIUSAPET ИТАЛИЯ ITALY

 

ПОЛЕЗНИ СТАТИИКАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА НАШИТЕ ЛЮБИМЦИ...

 

За контакти и индивидуални поръчки:

0898 327 925
0897 98 14 79
e-mail: office@dogyfashion.com

 

25 Януари 2003

Библиотекарка майстори тоалети за кучета

Гергана Янакиева се захваща с дизайн преди 5 години и засега е единственият стилист за домашни любимци у нас

МАРИЯ ГЕОРГИЕВА

Далматинците са страхотни манекени. Особено Додо и Моли - две от кучетата-шампиони в породата си у нас. Кокерите пък са по-суетни. Много обичат да позират. Има и много капризни кучета - един дакел например може да дойде четири пъти на проби, преди да си тръгне с готов тоалет.
Това ми разказва Гергана Янакиева. Тя е дизайнер на кучешки облекла. Трудно ми е да й повярвам, че в страна като България, където дори парното през зимата е лукс, хората водят домашните си любимци на стилист. Оказва се обаче, че това по-често е необходимост, отколкото каприз или суета. "Не мога да гледам добре екипирани стопани, които разхождат зъзнещото си куче по снежните алеи на някой парк. Това е ужасно мъчение за някои породи, които трудно привикват към ниските температури - например кучетата с къса козина, а също и женските, които наскоро са родили, или тези, които имат травми", обяснява дизайнерката.
Всъщност Гергана Янакиева не е дипломиран стилист. От 25 години работи като библиотекар в Софийска градска библиотека. Отскоро се занимава и с друг бизнес - дилър е на хранителните добавки "Вижън". Куче у дома си няма.
Идеята да се захване с дизайн на кучешки облекла се поражда преди около пет години. "Нуждата учи", казва тя. И разказва историята за домашния любимец на майка й - японски хин, който претърпял операция от херния и

се наложило през студените дни да ходи с дреха.

"Нелепо беше да прекроим някой стар пуловер - щяхме да превърнем кучето в клоун. Реших да ушия специална дреха, която да предпазва корема и особено мястото на операцията. Така започнах. Много скоро съседите на майка ми и семейните приятели решиха, че и техните кучета се нуждаят от специални облекла, ушити по мярка. Не можех да им откажа. Докато се усетя, вече се бях усъвършенствала в разкрояването и шиенето на кучешки дрехи и реших да започна да ги предлагам в специализираните зоомагазини", разказва Гергана Янакиева, която и до днес е единствената дизайнерка на кучешка мода у нас.

Неотдавна тя представи една от колекциите си на ревю.

Шоуто, в което участваха дузина от любимите четириноги манекени на стилистката, се състоя в музея "Земята и хората", както в. "Сега" вече писа. Освен българката в ревюто участваха и някои чужди модни къщи от САЩ, Германия и Китай.
"По света е нормално да има дизайнери на кучешка мода. Не мисля, че това е лукс. Дори и в България повечето хора могат да си го позволят", твърди Гергана. Нейните модели например се продават на цени между 6 и 15 лв. в зависимост от размера, породата на клиента, материята.
Интересно как се вземат мерки? "И при кучетата има номера. Те се определят от дължината и от обиколките на врата и гърдите", обяснява дизайнерката. Всяка есен тя прави нова колекция, в която има модели за най-разпространените породи у нас.

АКТУАЛНА АНТЕНА
На мода са червено и жълто

Този сезон на мода при кучешките облекла са червеното и жълтото, твърди Гергана Янакиева. За разлика от българските дизайнери на дамска, мъжка или детска мода, които сверяват часовника си със световните тенденции, Гергана няма пътеводител. "Модата се определя от вкусовете на клиентите", обяснява дизайнерката. Нейната работа е да следи пазарното търсене и да предлага възможно най-нови разработки на материи. Тази година например това са изкуствената кожа, промазаният шушляк и поларът. Класика остават вълнените карета. "При кучетата има и още една особеност - повечето модели са универсални. Няма всекидневни, няма вечерни, няма бални. Важното е да са удобни и функционални", обяснява още дизайнерката. Най-новата й идея е да направи модели с крачоли. Те ще бъдат акцент в новата й колекция Есен-Зима 2003-2004.

Гергана Янакиева

Снимка: Емил Иванов

онлайн поръчка

 ОНЛАЙН ПОРЪЧКА

онлайн поръчка
ЗООМАГАЗИН ДОГИФЕШЪН 1
София, ж.к. Младост 4, блок 482, магазин 11
0898 327 925

0897 98 14 79 - за индивидуални поръчки
0898 327 925 - за доставки

e-mail: office@dogyfashion.com

УСЛОВИЯ ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНИ ПОРЪЧКИ:
обикновена поръчка се изработва за 10 дни
бърза поръчка - 5 дни + 5%
експресна поръчка - 48 часа + 25%

* Поръчки на едро, за магазини и ветеринарни кабинети се правят по отделен цeноразпис и с отстъпки за количество

УСЛОВИЯ ЗА ДОСТАВКА:

ДОСТАВКИТЕ ЗА СОФИЯ СА БЕЗПЛАТНИ!!! Доставките за страната се извършват с куриери, с наложен платеж

ПРИ ПОРЪЧКА НАД 100 ЛЕВА ТРАНСПОРТНИТЕ РАЗХОДИ СА ЗА НАША СМЕТКА!!

начало галерия цени размери магазин
ВСИЧКО ЗА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ!!!

ВСИЧКО ЗА АКВАРИСТИКАТА