МОДЕРНИ, ПРАКТИЧНИ, УДОБНИ
line decor
  
line decor
DIUSAPET ИТАЛИЯ ITALY

 

ПОЛЕЗНИ СТАТИИКАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА НАШИТЕ ЛЮБИМЦИ...

 

За контакти и индивидуални поръчки: 0898 327 925 0897 98 14 79 e-mail: office@dogyfashion.com

 

Трябва ли да добавяме витамини на кучета и котки, които се хранят със сухи специализирани храни?

 

Витамините са основни хранителни вещества - наред с белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. Те са регулатори на обменните процеси като основното им действие е каталитично. Необходими са за нормалното протичане на всички реакции в организма, за усвояването на хранителните вещества, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите.

Редовният им внос повишава имунитета и устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда, подпомага кръвотворенето и функциите на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Витамините са необходими и за нормално използване на белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. При тяхната липса или недостиг обмяната на тези хранителни вещества се нарушава.

Липсата на отделни витамини може да причини недостатъчно усвояване на другите. Тяхната биологична активност в голяма степен зависи от съдържанието на белтъчини в храната. Недостигът на белтъци нарушава усвояването на витамините С, В1, В2, каротин и др. Затова при белтъчна недостатъчност настъпва и витаминна такава, въпреки достатъчния внос на витамини с храната.

На животинския организъм не му достигат витамини не само през пролетта, но и през останалите сезони. Често кучетата и котките се опитват да компенсират този недостиг с ядене на трева, на камъни, пясък и всякакви боклуци.

Едно изследване проведено в България показва, че над 80% от кучетата и 50% от котките страдат от недостиг на витамини и минерали. Това се дължи на неправилно хранене и непознаване на нуждите на домашните любимци.

Повечето хора в нашата страна хранят своите животни с отпадъци от трапезата. Тази диета 100 % води до недостиг на витамини и минерали.

Другата част хранят с евтини марки кучешки и котешки храни. В тези храни няма никакви витамини и микроелементи. Биологичното съдържание на продуктите е много ниско и храната е трудно усвояема и непълноценна.

Третата част хранят със среден и висок клас сухи храни. Съдържа ли се всичко необходимо в тези храни?

Повечето хора смятат, че в супер премиум храните има 100% балансирано съдържание на витамини.

Истината е малко по-различна. Тези храни са наистина много добре балансирани, но съдържанието на витамини в тях се контролира трудно. При преработка над 120 градуса те губят голяма част от витамините и в храните остават не повече от 60-70% от тях. Дори в някои случаи отделни витамини липсват напълно. Точно за това трябва да се добавят витамини и към качествените сухи храни.

Другата голяма заблуда е, че кучето се нуждае само от калций. Повечето собственици много често търсят калций за своето подрастващо куче. Колкото повече калций добавяме, толкова повече увеличаваме липсата на Цинк, който участва в 200 метаболитни функции на организма. След серия от калций задължително трябва да се прави серия от Цинк и витамин C.

Кучето се нуждае от всички витамини и микроелементи, не само от калций .

Какво е решението?

Трябва да даваме допълнително всеки ден или поне на два три дни витамини.

Това е единствения начин да набавим всичко необходимо на домашния любимец.

В дивата природа хищниците се хранят с целия труп на животното (вътрешности, козина, кости) и по - този начин си набавят необходимите им хранителни вещества. Те не си преработват храната при висока температура, а я ядат сурова.

Въпреки това изследвания на трупове на диви животни показват, че много често те умират от недостиг на някои витамини или микроелементи.

 

Какви витамини да изберем?

Не купувайте евтини витаминчета само защото са евтини (те нямат никаква хранителна стойност).

Купувайте качествени добавки на сериозни фирми.

 

Как да разберем коя фирма предлага качествени витамини?

Сериозните фирми имат разработени много специализирани продукти над 20-30 продукта разделени на продукти за котки и кучета.

Например CANINA (немска фирма) има над 40 продукта.

Само две-три фирми в България предлагат качествени хранителни добавки за животни.

Не се доверявайте на фирма която предлага само два-три продукта.

Не се доверявайте на всички търговци и ветеринарни лекари, защото те не винаги предлагат най-доброто за вашия любимец.

В много от случаите те се интересуват от евтини продукти, на които могат да сложат голяма надценка и да печелят добре. Потърсете проспект или брошура на добавките и вижте какво предлага фирмата производител.

Много често в България се внасят добавки произведени в някой гараж някъде в Европейския съюз.

Даването на некачествени добавки е пагубно за вашето животно, защото то няма да израсте балансирано и да живее здравословно.

 

 

ВСИЧКО ЗА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ!!!

ВСИЧКО ЗА АКВАРИСТИКАТА