МОДЕРНИ, ПРАКТИЧНИ, УДОБНИ
line decor
  
line decor
   

ПОЛЕЗНИ СТАТИИКАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА НАШИТЕ ЛЮБИМЦИ...

 

За контакти и индивидуални поръчки:

0898 327 925
0897 98 14 79
e-mail: office@dogyfashion.com


 

 


Хранене на едрите породи кучета

 

Храненето на кучета от едри породи е сложна задача, защото тези кучета имат генетичен потенциал за прекомерно бърз растеж и предразположение за развитие на проблеми с костите. Важно е да се отбележи, че оптимален растеж, а не максимален растеж е от решаващо значение, тъй като прехранването може да доведе до скелетно разстройство.

Как влияе храненето на ставните заболявания?

Дегенеративните ставни заболявания като HD и OCD не са рядкост при кучетата. Но дори при наследствено предразположение към тези фактори като поведението и храненето биха могли да повлияят върху развитието и тежестта на заболяването. Тук от особен интерес са т. нар. гликозамин-гликани.

Кучета от всички възрасти могат да развият дегенеративни ставни заболявания. Дори само от съображения за защита на животните човекът, носещ отговорност за дадено куче, би трябвало да направи всичко възможно (с разумно влагане на средства), за да го предпази от подобни хронично-дегенеративни, болезнени и ограничаващи качеството на живот заболявания.

Развъдчиците на т. нар. предразположени породи, които държат на доброто си име, а също и собствениците на кучета, които желаят да се радват възможно най-дълго на своя домашен любимец, трябва да се запознаят с връзката между развитието на дегенеративни ставни заболявания и тяхната профилактика.

Във ветеринарната практика от години се наблюдават най-вече две дегенеративни заболявания на ставите, които засягат предимно големите и тежки кучета и причините за чието възникване са подобни: дисплазия на тазобедрената става (HD) и разсеян остеохондрит (OCD). Тази статия се занимава в по-голямата си част с обсъждането на HD, тъй като се среща по-често от OCD.

Едрите породи кучета се нуждаят от правилно и балансирано хранене. Възрастното куче достига тегло от 30 до 45кг. Кученцето расте около 18 месеца, през този период то увеличава теглото си над 80 пъти. Много е важно израстването да става бавно без излишни килограми. На 5-7 месечна възраст теглото не трябва да надвишава повече от 50-60 % от теглото на възрастен екземпляр.

Една от най-подходящите храни за за кучетата предразположени към заболявания на опорно-двигателния апарат е HERITAGE GROWT. Тази храна е с 27% висококачествен протеин и високи нива на глюкозамин (протеина се усвоява над 88%) и подсигурява бавно и постепенно израстване на малкото кученце.

Основна грешка, която се допуска е храненето с високи нива на протеин на подрастващото кученце. Това довежда до много проблеми с опорно-двигателният апарат на кучето.

Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж,  което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите. Особено се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.

Прехранването по време на растежа е много опасно, особено за едрите породи кучета. Напълняването по време на растежа се дължи на увеличаване на големината и броя на мастните клетки. Подрастващите животни са в анаболна фаза и броят на клетките на тялото се увеличава по-лесно в този период. Напълняването на възрастния индивид се дължи по-скоро на увеличаване на големината на мастните клетки, отколкото на броя им.

Собствениците на кученца от тези породи трябва да внимават да не допуснат това, докато растат.

Изследванията на кучетата от едрите породи установиха, че всички проблемни кучета са били хранени с високо-протеинови диети на някои марки, протеина на някои от тях достига 36%. Това е най - сигурния начин да се увреди кучето. Кучетата хранени по този начин израстват прекалено бързо на една година достигат 90% от теглото си, но организма не е програмиран за да поеме това тегло. Костите се оказват неподготвени, мускулатурата все още не е достатъчно развита, сухожилията и връзките не са достатъчно здрави и еластични. Резултатът е увредено куче за цял живот, с множество опорно-двигателни проблеми, с развита дисплазия на таза, асептична костна некроза, ъглови деформации на крайниците, сублукации на лакътната става, куцота.

Бързото израстване не може да стане с никаква храна - породата е закодирала своето развитие и то трябва да става бавно и здравословно. Почти всички кученца, особено от големите породи, имат уголемени стави при интензивен растеж. Разширяването на метафизите понякога е толкова изразено, че трудно се разграничава от един паталогичен процес, например рахит. Даването на допълнителни количества минерални вещества или витамини не влияе на разширяването на метафизите. Физиологичните и паталогичните промени в костите намаляват заедно с редуциране на количеството храна и респективно на темповете на растеж.

ЕКСПЕРИМЕНТ: Прехранването на немски догчета е довело до развитие на остеохондроза, отколкото при другите догчета, които са хранени с 1/3 по-малко храна.

В Нутрам Канада са направени опити с малки догчета, едните са били хранени с високопротеинови храни на конкурентни марки а другите с NUTRAM LARGE BREED PUPPY. Кученцата хранени с храните с високо протеиново съдържание са израснали прекалено бързо, били са по-високи с 7% на 8 месечна възраст от другата група, на 15 месечна възраст височината вече е била еднаква, но кучетата хранени с Нутрам са били много по-добре сложени с много добре развита мускулатура без проблеми с опорнодвигателния апарат, без никакви изкривявания. Докато част от кучетата от другата група са били с дисплазия, със сублукации на лакътната става, с деформации на крайниците. Изводите са че трябва да внимаваме с каква храна храним, не винаги най - рекламираните храни са най-качествени.

LARGE BREED PUPPYHERITAGE GROWT е перфектно балансирана формула за подрастващи кученца от едрите породи. Формулата подсигурява бавен и постепенен растеж на кучето, защитавайки неговия организъм и опорно двигателен апарат от прекомерната тежест на тялото.

HERITAGE GROWT съдържа 27% висококачествен протеин и 15% мазнини годни за консумация и от хората!

Тази формула гарантира, че вашият любимец ще расте здравословно и бавно, защото едрите породи се развиват доста по-бавно от дребните и средните породи кучета.

Съдържа високи нива на глюкозамин и хондроитин сулфат и перфектен баланс на витамини и минерални вещества.

С HERITAGE GROWT кучетата израстват здрави и по-едри от кучетата хранени с конкурентни марки на други фирми!/span>

LARGE BREED PUPPYD-r John Grain-Free Dog Food е специално предназначена за по-големи кучета. Ниската калорична плътност  на тази диета има за цел за оптимален растеж, помага за преодоляване на тенденцията за покачване на теглото и намалява скелет стресови фактори, които могат да допринесат за ставни проблеми.

D-r John Grain-Free Dog Food е  сбалансирани нива на калций и фосфор, за да помогне за намаляване на хранителни фактори, които могат да доведат до проблеми със скелета.

D-r John Grain-Free Dog Food също съдържа специално подбрани функционални съставки, като например Зеленоуста мида, естествен източник на хондроитин и високи нива на глюкозамин хидрохлорид, за да спомогне за насърчаване на здрави стави.

Други подходящи храни за пораснали кучета от едрите породи са:

HERITAGE ADULT

HERITAGE SENSITIVE

Gilpa Kenel

D-r John TITANIUM (пиле и ориз)

 

ВСИЧКО ЗА АКВАРИСТИКАТА